Για να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, το σώμα χρειάζεται τουλάχιστον 30 διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα κάθε μέρα. Αν και το καθένα ξεχωριστά παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας μας, ορισμένα μέταλλα και βιταμίνες είναι πιο σημαντικά από άλλα. Παράλληλα, υπάρχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά στα οποία είναι πιο πιθανό να εμφανίζουμε έλλειψη λόγω των διατροφικών μας συνηθειών και του τρόπου ζωής μας. Επιπλέον, οι διατροφικές ανάγκες του οργανισμού μας εξελίσσονται με την ηλικία μας.
Μια εξαιρετικά χρήσιμη βιταμίνη στην οποία πολλά άτομα έχουν ανεπάρκεια είναι η βιταμίνη D. Η αποτυχία λήψης ιδανικών ποσοτήτων αυτής της βιταμίνης, μπορεί να έχει επιδράσεις και συμπτώματα όπως η υποτονικότητα ή ακόμα και η απώλεια οστικής πυκνότητας.
Παρακάτω, θα εξετάσουμε βαθύτερα πώς αυτή η ισχυρή θρεπτική ουσία συμβάλλει στη στήριξη της βέλτιστης υγείας μας. Θα αξιολογήσουμε επίσης, εάν χρειάζεται να λάβετε βιταμίνη D μαζί με τα συμπληρώματα σας.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D
Το σώμα μας μπορεί να λάβει τη βιταμίνη D με δύο τρόπους: μέσω της έκθεσης στο φως του ήλιου και μέσω των συμπληρωμάτων διατροφής. Σε πολύ λίγα τρόφιμα βρίσκεται φυσικά, και ακόμη και σε αυτά περιέχονται μόνο μικρές ποσότητες της θρεπτικής αυτής ουσίας.
Ορισμένα ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν μικρές ποσότητες της βιταμίνης, αλλά όχι αρκετές για να καλύψουν τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη. Για αυτούς τους λόγους, πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D – όταν υπάρχουν δε και σημαντικά κενά στην διατροφή μας, σε συνδυασμό με μειωμένη έκθεση σε ηλιακό φως, ο κίνδυνος έλλειψης της βιταμίνης D αυξάνεται σημαντικά.
Όταν δεν λαμβάνουμε αρκετή βιταμίνη D έχουμε επιπτώσεις στη διάθεσή μας και στο πώς αισθανόμαστε. Η βιταμίνη D παράγεται από το σώμα μας, όταν το γυμνό δέρμα μας εκτίθεται σε υπεριώδη ακτινοβολία από το φως του ήλιου. Συντίθεται από χοληστερόλη όταν πραγματοποιείται αυτή η έκθεση. Έτσι λοιπόν, ο ρόλος της βιταμίνης D έχει πολλές ευεργετικές πλευρές.
Η λειτουργία της βιταμίνης D ως ορμόνης
Η βιταμίνη D εμπλέκεται σε πολλές σημαντικές λειτουργίες του σώματος υποστηρίζοντας τη βέλτιστη υγεία μας. Η βιταμίνη D δρα ως ορμόνη (κάθε κύτταρο φέρει υποδοχείς της), επιτελώντας σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού των οστών, ρυθμίζοντας την απορρόφηση ασβεστίου και φωσφόρου.
Συγκεκριμένα, η απορρόφηση ασβεστίου αυξάνεται μέσω της καλβιντίνης (πρωτεΐνη δέσμευσης ασβεστίου) στο λεπτό έντερο με τη βοήθεια καλσιτριόλης, του ορμονικά δραστικού μεταβολίτη της βιταμίνης D.
Ο ρόλος της βιταμίνης D στην απορρόφηση του ασβεστίου είναι πολύ σημαντικός γιατί αυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά σε συνδυασμό προάγουν την υγεία των οστών μας– έναν εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα, ειδικά για τις μεγαλύτερες γυναίκες, οι οποίες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης. Χωρίς άφθονη βιταμίνη D, τα οστά μπορεί να γίνουν εύθραυστα, λεπτά, ή ατελή.
Ο κίνδυνος πτώσεων στους ηλικιωμένους μειώνεται κατά 20% με τη συμπλήρωση βιταμίνης D ενώ μειώνεται επίσης ο κίνδυνος κατάγματος του ισχίου και της σπονδυλικής στήλης. Τα επαρκή επίπεδα της βιταμίνης μπορούν επίσης να αποτρέψουν την οστεομαλακία στα παιδιά, γνωστή και ως ραχίτιδα – μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μαλάκυνση και εξασθένιση των οστών.
Βιταμίνη D και Μείωση Φλεγμονής
Η βιταμίνη D έχει επίσης και άλλες κρίσιμες λειτουργίες στο σώμα εκτός από την υγεία των οστών. Βρίσκεται σε ιστούς σε όλο το σώμα και μετατρέπεται σε χημικό, μια διαδικασία που ονομάζεται υδροξυλίωση. Ως εκ τούτου, υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα σωματικών δραστηριοτήτων συμπεριλαμβανομένης της νευρομυϊκής και της ανοσολογικής λειτουργίας, της διαμόρφωσης της κυτταρικής ανάπτυξης και της μείωσης της φλεγμονής.
Η σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και της υγείας του ανοσοποιητικού συστήματος είναι τόσο ισχυρή που οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει ακόμη και μια συσχέτιση μεταξύ αυξημένης ευαισθησίας σε λοίμωξη και ανεπάρκειας βιταμίνης D.
Επιπλέον, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σε πληθυσμούς σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν συσχετιστεί με αυτοάνοσα νοσήματα συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 1, της νόσου του Crohn και της σκλήρυνσης κατά πλάκας, ενώ πιο πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι λοιμώξεις όπως η φυματίωση μπορεί επίσης να συνδέονται με χαμηλή βιταμίνη D.
Όσον αφορά την καταπολέμηση της φλεγμονής, ο υποδοχέας της βιταμίνης D εμφανίζεται να δεσμεύεται απευθείας στο DNA για να ενεργοποιήσει ένα συγκεκριμένο γονίδιο που αναστέλλει φλεγμονώδεις αποκρίσεις. Αυτό υποδηλώνει ότι η βιταμίνη D θα μπορούσε να συμβάλει στον έλεγχο των ανοσολογικών και φλεγμονωδών συνθηκών.
Ωστόσο, παρά τους πολλούς δυνατούς τρόπους με τους οποίους η βιταμίνη D συμβάλλει στη βέλτιστη υγεία και ίσως ακόμη και στην πρόληψη των ασθενειών, εξακολουθεί να υπάρχει επιδημική ανεπάρκεια της θρεπτικής ουσίας. Πόσο διαδεδομένη είναι η σπουδαιότητα πρόσληψης της βιταμίνης D και ποιες είναι οι συνέπειες από την έλλειψή της;
Χαμηλή βιταμίνη D
Οι έρευνες δείχνουν ότι η στροφή προς την ασφαλή έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία σε συνδυασμό με την χρήση αντηλιακών μπορεί να μειώσει την απορρόφηση της βιταμίνης D.
Η έρευνα υποδηλώνει ότι ένα εκπληκτικό ποσοστό του πληθυσμού είναι ανεπαρκές στη βιταμίνη D. Η χαμηλή βιταμίνη D παρατηρήθηκε στα τρία τέταρτα των ΗΠΑ στους ενήλικες, ενώ σε σύγκριση με τα αποτελέσματα που μετρήθηκαν μόλις μια δεκαετία πριν, η τάση συνεχίζει να επιδεινώνεται.
Σε δείγμα πάνω από 18.000 ανθρώπων που εξετάστηκαν το 1994, το 45% αυτών είχαν 30 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο, ή περισσότερο, βιταμίνης D – νούμερο το οποίο οι γιατροί θεωρούν σαν το βέλτιστο και επαρκές για την ευεξία μας. Παρόλα αυτά, 10 χρόνια αργότερα ο το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 23%. Έτσι, τα πιο πρόσφατα ευρήματα δείχνουν κάποια μερική βελτίωση: το 2011, το 42% του πληθυσμού παρουσίαζε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, με τις μεγαλύτερες ελλείψεις να εμφανίζονται σε μειονοτικές ομάδες. Ο αριθμός αυξάνεται στο 69,2% στους Ισπανόφωνους και στο 82,1% στους Αφροαμερικανούς.
Παρ ‘όλα αυτά, οι αριθμοί εξακολουθούν να είναι ανησυχητικοί. Πέρα από την έλλειψη σωστής διατροφής, τι φταίει για αυτή την απότομη πτώση; Από την μία, υπάρχει η υποψία ότι η στροφή προς την ασφαλή έκθεση στον ήλιο συνέβαλε στη μείωση των επιπέδων βιταμίνης D. Ακόμα και το SPF15 κόβει την παραγωγή βιταμίνης D στο σώμα κατά 99%. Βλέπουμε επίσης αυξήσεις των ελλείψεων σε ορισμένες περιοχές βόρεια του ισημερινού, όπου ο χειμερινός καιρός μπορεί να εμποδίσει την έκθεση στον ήλιο.
Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που ζουν σε γεωγραφικό πλάτος πάνω από 40 μοίρες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο κίνδυνο ανεπάρκειας, διότι ακόμη κι αν επιλέξουν να βγουν έξω κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το ηλιακό φως είναι αναποτελεσματικό για την διέγερση και μετατροπή της προ-βιταμίνης D σε βιταμίνη D.
Τα συμπτώματα της χαμηλής βιταμίνης D
Η αργή επούλωση πληγών και η απώλεια οστικής μάζας είναι χαρακτηριστικά συμπτώματα χαμηλής βιταμίνης D, όπως και οι μυϊκοί και οστικοί πόνοι.
Με την χαμηλή βιταμίνη D να έχει γίνει ένα τόσο διαδεδομένο φαινόμενο, ίσως να νομίζετε ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού θα είναι προβληματική. Ενώ υπάρχουν πράγματι αξιοσημείωτοι δείκτες και συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης D, αυτά μπορούν συχνά να αποδοθούν σε άλλους παράγοντες όπως η διαδικασία γήρανσης.
Πληθυσμοί με αυξημένο κίνδυνο χαμηλής βιταμίνης D
Οι επιχειρηματίες που περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους σε κλειστούς χώρους ενδέχεται να έχουν αυξημένο κίνδυνο έλλειψης βιταμίνης D όπως επίσης και όσοι ντύνονται καλύπτοντας όλο το σώμα τους.
Ενώ ο καλύτερος τρόπος για την αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D, είναι η περισσότερη έκθεση στον ήλιο, αυτό δεν είναι εφικτό για όλους – ειδικά για αυτούς που ζουν σε περιοχές που βρίσκονται πιο μακριά από τον ισημερινό, χωρίς φυσικά να υπολογίσουμε και τις δερματικές βλάβες που μπορεί να προκαλέσει η εκτεταμένη έκθεση. Επομένως, η λήψη συμπληρωματικής βιταμίνης D συνιστάται, συνήθως για να βοηθήσει τα άτομα να φτάσουν στη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη άκοπα και χωρίς κίνδυνο.
Επί του παρόντος, η μέση ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης D (ή το RDI, το επίπεδο θρεπτικής ουσίας που θεωρείται επαρκές για την κάλυψη των αναγκών των υγειών ατόμων), για εφήβους και ενήλικες έως 70 ετών είναι 600 διεθνείς μονάδες (IU). Τα άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών συνιστάται να λαμβάνουν 800 IU. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή, που σημαίνει ότι απορροφάται από τον οργανισμό αντί να υποβληθεί σε επεξεργασία μέσω ούρων όπως συμβαίνει με τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες.
Έτσι, είναι πολύ σημαντικό να ληφθούν μόνο αξιόπιστα συμπληρώματα, καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος τοξικότητας με τις λιποδιαλυτές βιταμίνες. Επίσης, να γνωρίζετε την μορφή της βιταμίνης D που λαμβάνετε, καθώς διατίθεται σε D2 και D3. Η τελευταία είναι η μορφή που συντίθεται στον άνθρωπο και η πιο αποτελεσματική μορφή που πρέπει να πάρουμε για να αυξήσουμε τα επίπεδα βιταμίνης D σε όλο το σώμα μας.
Κατανόηση του ρόλου της βιταμίνης D – Συμπεράσματα
Για τους περισσότερους ανθρώπους, φαίνεται κουραστικό να προσπαθούν να καλύψουν τόσες πολλές διαιτητικές απαιτήσεις ημερησίως. Υπάρχουν οι θερμίδες, τα μακροθρεπτικά συστατικά αλλά και τα μικροθρεπτικά συστατικά που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη, όπως η βιταμίνη D. Εάν αισθάνεστε αγχωμένοι από όλες αυτές τις πληροφορίες, δεν είστε μόνοι.
Στην Cenegenics, η Ομάδα μας θα σας βοηθήσει να βελτιστοποιήσετε τις διατροφικές σας συνήθειες με τρόπο που να είναι εύκολα διαχειρίσιμος και βιώσιμος μακροπρόθεσμα. Επιπλέον, θα πραγματοποιήσουμε μια αναλυτική αξιολόγηση της υγείας σας με μέτρηση και παρακολούθηση των βιοδεικτών, για να προσδιορίσουμε τις πιθανές ελλείψεις που μπορεί να έχετε. Τα συμπληρώματά μας είναι φτιαγμένα από συστατικά υψηλής ποιότητας χωρίς επιβλαβή πρόσθετα ώστε να εξασφαλίζουμε ότι το σώμα σας λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα, τόσο τώρα όσο και στο μέλλον.
Εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε πώς το Πρόγραμμα Cenegenics μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιστοποιήσετε την ευεξία σας μέσω της διατροφής, ανάμεσα σε πολλά άλλα οφέλη, επικοινωνήστε με την Cenegenics Greece σήμερα.