ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

    Ανοσοποιητικό Σύστημα: Μια γρήγορη ματιά στα βασικά του συστατικά

    • 6 Απριλίου, 2020
    • 2336 Views

    Η βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως αποδεικνύεται, εξαρτάται από την αίσθηση του «νιώθω καλά»

    Marcey Shapiro

     

    Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η φυσική άμυνα του οργανισμού ενάντια στην ασθένεια ενώ είναι αυτό που κινεί την θεραπευτική διαδικασία όταν υπάρχει τραυματισμός ή φλεγμονή. Ενώ γεννιόμαστε με πολλά φυσικά εργαλεία που υποστηρίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, μπορούμε να το ενισχύσουμε και με τακτικές όπως η υιοθέτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής.

    Η ομάδα που πρωτοστάτησε στην ιατρική ειδικότητα της Ιατρικής Διαχείρισης της Ηλικίας, η Cenegenics έχει δεσμευτεί να βοηθήσει τους ασθενείς να κάνουν ό, τι μπορούν για να παραμείνουν προστατευμένοι από σοβαρές ασθένειες. Για το λόγο αυτό, ακολουθούμε μια πολύ επιστημονική προσέγγιση για τον τέλειο συντονισμό του σώματος σε κυτταρικό επίπεδο, βελτιστοποιώντας τη συνολική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού συστήματος. Μάθετε περισσότερα για το πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα παρακάτω και τι μπορείτε να κάνετε για να το καταστήσετε ακόμα πιο ισχυρό.

     

    Πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα;

    Ο βασικός ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος είναι η πρόληψη και ο έλεγχος των λοιμώξεων. Μπορεί να αναγνωρίσει τη διαφορά ανάμεσα στα υγιή κύτταρα και εκείνα που απειλούν τον οργανισμό έχοντας την ικανότητα να αναγνωρίζουν τα «μοριακά πρότυπα που σχετίζονται με τον κίνδυνο» (DAMPs). Αυτά τα κύτταρα μπορεί να είναι επικίνδυνα λόγω λοίμωξης ή άλλων τύπων βλάβης, όπως ο καρκίνος. Οι λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων των ιογενών, επίσης απελευθερώνουν σήματα που ονομάζονται «σχετιζόμενα με παθογόνα μοριακά πρότυπα» (PAMPs), τα οποία επίσης αναγνωρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

    Στο πρώτο σημάδι αυτών των ενδείξεων, το ανοσοποιητικό σύστημα αποκρίνεται καταπολεμώντας την ασθένεια ή άλλους παράγοντες που προκαλούν βλάβη. Εάν δεν μπορεί να ενεργήσει σωστά, προκύπτουν ζητήματα όπως η λοίμωξη. Ωστόσο, αναπτύσσονται επίσης προβλήματα εάν το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιηθεί όταν δεν πρέπει, όπως συμβαίνει σε περιπτώσεις αυτοάνοσων διαταραχών και αλλεργιών. Επομένως, το ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να λειτουργεί βέλτιστα για τη διατήρηση της υγείας. [1]

    Βασικά συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος

    Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πολυδιάστατο και εκτεταμένο και περιλαμβάνει πολλούς διαφορετικούς τύπους κυττάρων, όπου το καθένα έχει συγκεκριμένο ρόλο. Κάθε κύτταρο του ανοσοποιητικού προέρχεται από πρόδρομα κύτταρα στο μυελό των οστών και τελικά αναπτύσσεται στην ώριμη μορφή του μέσω αλλαγών που λαμβάνουν χώρα σε όλο το σώμα. Εδώ είναι οι βασικοί «παίκτες» στην άμυνα του οργανισμού:

    • Δέρμα: Το πρώτο εμπόδιο κατά των επιβλαβών παραγόντων. Τα κύτταρα του δέρματος παράγουν αντιμικροβιακές πρωτεΐνες και κάθε στοιβάδα του δέρματος έχει τη δική του ειδική ομάδα ανοσοκυττάρων.
    • Μυελός των οστών: Τα βλαστοκύτταρα, τα ισχυρά κύτταρα που μπορούν να δώσουν διάφορους τύπους κυττάρων, βρίσκονται στον μυελό των οστών. Το κοινό μυελοειδές προγονικό βλαστικό κύτταρο μπορεί να μετασχηματιστεί σε ανοσοκύτταρα, τα οποία δρουν ως σύστημα απόκρισης πρώτης γραμμής κατά της λοίμωξης. Τα κοινά λεμφοειδή προγονικά βλαστοκύτταρα, από την άλλη πλευρά, δημιουργούν ανοσοκύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των Β-λεμφοκυττάρων και των Τ-λεμφοκυττάρων, τα οποία δημιουργούν ανοσιακές απαντήσεις απέναντι σε μικρόβια και ιούς που ο οργανισμός αντιμετώπισε στο παρελθόν.
    • Αιματική ροή: Τα ανοσοποιητικά κύτταρα ταξιδεύουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, παραμένοντας σε επιφυλακή. Οι ερευνητές μελετούν τα λευκά αιμοσφαίρια (κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος), με στόχο την εξαγωγή συμπερασμάτων για τη γενική υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.
    •  Θύμος: Ένα μικρό, εξειδικευμένο όργανο που βρίσκεται στο άνω μέρος του θώρακα. Ο θύμος αδένας είναι η θέση ωρίμανσης των Τ κυττάρων.
    • Λεμφικό σύστημα: Ένα σύστημα μέσω του οποίου οι ιστοί και το αίμα επικοινωνούν. Το λεμφικό σύστημα διαθέτει λεμφοειδή όργανα, αγγεία και ιστούς. Τα ανοσοποιητικά κύτταρα ρέουν μέσω του λεμφικού συστήματος για να συναντηθούν στους λεμφαδένες, οι οποίοι βρίσκονται σε πολλαπλές θέσεις σε όλο το σώμα. Σε αυτόν τον κεντρικό κόμβο, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος μοιράζονται πληροφορίες, όπως η αναγνώριση ενός μικροβίου, το οποίο μπορεί να προκαλέσει απόκριση ενεργοποίησης και αντιγραφής.
    • Σπλήνας: Ο σπλήνας εμπλουτίζει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και εάν παθογόνα είναι παρόντα στο αίμα, θα ενεργοποιηθούν σε αυτό το κεντρικό όργανο.
    • Βλεννογόνος ιστός: Ο ιστός του βλεννογόνου σε περιοχές όπως ο αναπνευστικός αλλά και ο εντερικός σωλήνας στεγάζουν εξειδικευμένους ανοσοποιητικούς κόμβους. Το έντερο, για παράδειγμα, φιλοξενεί τα επιθέματα του Peyer, όπου τα ανοσοκύτταρα αναζητούν παθογόνους παράγοντες. [2]

    Τι μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα;

    Σε ορισμένα άτομα, το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργεί σωστά λόγω διαταραχής του ανοσοποιητικού συστήματος. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως:

    • Πρωτοπαθής ανοσολογική ανεπάρκεια: ένα άτομο γεννιέται με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
    • Επίκτητη ανοσολογική ανεπάρκεια: ένα άτομο λόγω νοσήματος (πχ HIV ή η ηπατίτιδα C) διαθέτει ανεπαρκές ανοσοποιητικό σύστημα. [3]
    • Αλλεργική αντίδραση: το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου αντιδρά υπερβολικά απέναντι σε τρόφιμα και εποχιακές αλλεργίες.
    • Αυτοάνοσο νόσημα: το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται εναντίον του ιδίου εαυτού, όπως πχ στη ρευματοειδή αρθρίτιδα [4]

    Υπό κανονικές συνθήκες, το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται σε όπως οι τραυματισμούς και νοσήματα μέσω οξείας φλεγμονής. Τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται, με αποτέλεσμα την ερυθρότητα και το οίδημα, έτσι ώστε τα λευκά αιμοσφαίρια να μπορούν να «φτάσουν» στην πληγείσα περιοχή και να προάγουν την επούλωση. Ο κατεστραμμένος ιστός απελευθερώνει κυτοκίνες ή αλλιώς σήματα έκτακτης ανάγκης, τα οποία προσελκύουν κύτταρα ανοσίας, ορμόνες και θρεπτικά συστατικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Καθώς η αποκατάσταση της βλάβης λαμβάνει χώρα, η οξεία φλεγμονή εξασθενεί.

    Ωστόσο, εάν η αντίδραση φλεγμονής διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή συμβαίνει όταν δεν είναι απαραίτητη, ακολουθεί χρόνια φλεγμονή. Επίσης γνωστή ως επίμονη χαμηλής έντασης φλεγμονή, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιδράσεις σε όλο το σώμα. Αποτελεί συνεχή αν και σε χαμηλά επίπεδα φλεγμονή, που ανιχνεύεται από αυξήσεις στους δείκτες του αίματος. Η συστηματική φλεγμονή έχει συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και αυτοάνοσες καταστάσεις όπως ο λύκος. [5]

    Εκτός από τα νοσήματα που εμποδίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί αποτελεσματικά, υπάρχουν αρκετοί άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη λειτουργικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος και ενδεχομένως προκαλούν χρόνια φλεγμονή, όπως:

    • Στρες: Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι το χρόνιο άγχος, που προκαλείται από προβλήματα όπως οι σχέσεις και η εργασία, μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλοντας πιθανώς ακόμη και σε καρδιακές παθήσεις με την πάροδο του χρόνου.
    • Διατροφή: Όπως και τα άλλα συστήματα στο σώμα σας, το ανοσοποιητικό σύστημα απαιτεί καλή θρεπτική διατροφή. Εμπειρογνώμονες έχουν παρακολουθήσει μεταβαλλόμενες αποκρίσεις του ανοσοποιητικού συστήματος ατόμων κατά τη διάρκεια δοκιμασιών με έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών, υποδεικνύοντας μια σημαντική σχέση μεταξύ διατροφής και υγείας του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτός ο συσχετισμός φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ισχυρός στους ηλικιωμένους. [6]
    • Ο καθιστικός τρόπος ζωής: Η παραμέληση της σωματικής δραστηριότητας και η καθιστική στάση μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα του οργανισμού σας να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Η αδράνεια έχει αποδειχθεί ότι βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα και οδηγεί σε φλεγμονή και χρόνια ασθένεια. [7]
    • Αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να ανταποκριθεί στα παθογόνα. Ένας κύριος μεταβολίτης της αλκοόλης, η ακεταλδεΰδη, φαίνεται να επηρεάζει την λειτουργία της βλεννοκροσσωτή κάθαρσης του αναπνευστικού δέντρου, αφήνοντας τα άτομα πιο ευαίσθητα σε βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις. [8]
    • Νικοτίνη: Το κάπνισμα τόσο των παραδοσιακών όσο και των ηλεκτρονικών τσιγάρων αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης και περιορίζει την απόκριση των κυττάρων Β και Τ. [9]

    Ευτυχώς, ακριβώς όπως υπάρχουν πολλοί παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορούν να παρεμποδίσουν την άμυνα του οργανισμού, υπάρχουν επίσης τρόποι να προσαρμόσετε τις συνήθειες σας για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

    Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

    Ενώ το σώμα σας έχει ήδη γραμμές άμυνας για να αποφύγει τις ασθένειες, μπορείτε ακόμα να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα με τις ακόλουθες απλές πρακτικές.

    • Κοιμηθείτε αρκετά. Η έλλειψη ύπνου παρεμβαίνει στην παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, επομένως στοχεύετε τουλάχιστον 7 ώρες τη νύχτα. [10]
    • Υιοθετήστε μια θρεπτική διατροφή. Δώστε στο σώμα σας τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται ενσωματώνοντας πολλά φρούτα και λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και υγιή λιπαρά στα γεύματά σας.
    • Πραγματοποιήστε μέτρια, τακτική άσκηση. Η έντονη άσκηση σε συνεχή βάση μπορεί να εξαντλήσει το σώμα, αφήνοντάς τον πιο ευάλωτο σε λοίμωξη. [11] Αντ’ αυτού, αποκτήστε συνεπή, μέτρια σωματική δραστηριότητα [12]
    • Βρείτε πρακτικές υγιούς διαχείρισης του άγχους. Αναπτύξτε τεχνικές χαλάρωσης, όπως η βόλτα, ο διαλογισμός για να ανακουφίσετε το στρες
    • Καλή υγιεινή. Ένας από τους απλούστερους αλλά πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τον έλεγχο των μικροβίων είναι να πλένετε τα χέρια σας συχνά, και ιδιαίτερα πριν από τα γεύματα. Αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας όποτε είναι δυνατόν.
    • Τακτική απολύμανση. Σκουπίστε τις επιφάνειες των βασικών οικιακών επιφανειών, όπως τα ντουλάπια, οι πάγκοι, και τα τηλεχειριστήρια.
    • Συμπληρώματα. Υπάρχουν ορισμένα βασικά θρεπτικά συστατικά τα οποία υποστηρίζουν τη βέλτιστη λειτουργικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των C, D και E, βιταμινών, μεταξύ άλλων.
    • Περιορίστε το αλκοόλ. Εάν πίνετε, το κάνετε μόνο με μέτρο.

    Η κατανόηση της σημασίας ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος – Συμπερασματικά

    Η βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι εξαιρετικά σημαντική για να σας προστατεύσει από τα συνήθη έως και τα σοβαρά νοσήματα. Οι ασθενείς της Cenegenics έχουν τα μοναδικά πλεονεκτήματα της στενής συνεργασίας με τον ιατρό τους και τις κλινικές τους ομάδες για τη βελτίωση των βιοδεικτών που επηρεάζουν την ανοσία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με χρόνια φλεγμονή, ευαισθησία στην ινσουλίνη, καρδιαγγειακή, πνευμονική λειτουργία και πολλά άλλα.

    Με τη βελτίωση αυτών των δεικτών, την ενσωμάτωση των υγιεινών συνηθειών του τρόπου ζωής που αναφέρθηκαν παραπάνω, και τη χρήση των συμπληρωμάτων που περιλαμβάνουν, βιταμίνη D3, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Β6, ψευδάργυρο και βιταμίνη C, η Cenegenics ενισχύει την ανοσολογική λειτουργία των ασθενών για να τους προετοιμάσει για εποχιακές και άλλες ασθένειες.

    Μέσα σε μόλις 30 έως 60 ημέρες στο πρόγραμμα μας, οι ασθενείς αρχίζουν να αισθάνονται καλύτερα. Η βιολογική ηλικία τους εξισορροπείται στα σημεία στα οποία ζούσαν στην ηλικία των 20 και 30 ετών και είναι καλύτερα εξοπλισμένοι για να καταπολεμήσουν τις ασθένειες τόσο τώρα όσο και στο μέλλον. Στην πραγματικότητα, τόσοι πολλοί άνθρωποι εμπιστεύονται την ικανότητά μας να βελτιστοποιήσουμε την ευεξία τους ώστε το ένα τέταρτο της βάσης ασθενών μας να αποτελείται από γιατρούς και τα μέλη των οικογενειών τους. Ένας από τους γιατρούς μας έχει γράψει ακόμη και το βιβλίο για τη Διαχείριση Ηλικίας που άλλοι γιατροί τώρα μελετούν. Δείτε τι λένε όλοι οι ασθενείς μας για την εμπειρία τους με το πρόγραμμα, επισκεφθείτε τη σελίδα Cenegenics reviews ή καλέστε μας για να συζητήσετε την αποκλειστική αξιολόγηση Elite Health, το κόστος Cenegenics και τα οφέλη του προγράμματος.

    Επόμενα βήματα – Ενισχύστε την ανοσοποιητική σας υγεία

    ΔΩΡΕΑΝ Συμβουλευτική

    Οι γιατροί μας παγκόσμιας κλάσης δημιουργούν ένα εξατομικευμένο σχέδιο που θα σας βοηθήσει να νιώσετε 10+ χρόνια νεότερος. Θα είστε πιο ενεργητικοί, να χάσετε βάρος, να κοιμηθείτε καλύτερα, να έχετε περισσότερη λίμπιντο και να σκεφτείτε με μεγαλύτερη σαφήνεια. Κάντε κλικ παρακάτω για να προγραμματίσετε μια δωρεάν διαβούλευση με έναν από τους γιατρούς μας. Είναι γρήγορο και εύκολο.

     

     

    Βιβλιογραφία
    [1] Overview of the Immune System. National Institute of Allergy and Infectious Diseases. Derived from: https://www.niaid.nih.gov/research/immune-system-overview
    [2] See above. Derived from: https://www.niaid.nih.gov/research/immune-system-overview
    [3] The Many Causes Of Immune Deficiency. German Society for Immunology. Derived from: https://www.sciencedaily.com/releases/2009/09/090914111540.htm
    [4] Immune System Disorders. University of Rochester Medical Center Rochester, NY. Derived from: https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentID=123&ContentTypeID=134
    [5] What Is Inflammation? Szalay, Jessie. LiveScience. Derived from: https://www.livescience.com/52344-inflammation.html
    [6] How to boost your immune system. Harvard Medical School. Derived from: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-boost-your-immune-system
    [7] Sedentary Behavior and Adiposity-Associated Inflammation The Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis. A. Allison, Matthew MD, MPH, Jensky, Nicole E. PhD, Marshall, Simon J., PhD, Bertoni, Alain G. , MD, MPH, and Cushman, Mary MD. National Institute of Medicine. Derived from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3244676/
    [8] 9 Surprising Ways You’re Weakening Your Immune System. Dallas, Mary Elizabeth and Marcellin, Lindsey MD, MPH. Everyday Health. Derived from: https://www.everydayhealth.com/news/9-surprising-ways-youre-weakening-your-immune-system/
    [9] See above. Derived from: https://www.everydayhealth.com/news/9-surprising-ways-youre-weakening-your-immune-system/
    [10] Sleep deprivation effect on the immune system mirrors physical stress. National Sleep Foundation. Derived from: https://www.sleepfoundation.org/articles/sleep-deprivation-effect-immune-system-mirrors-physical-stress
    [11] The immune system and overtraining in athletes: clinical implications. AC Hackney and Koltun KJ. National Institute of Health. Derived from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23540172
    [12] Evaluation of immune response after moderate and overtraining exercise in wistar rat. Zahra Gholamnezhad, Abolfazl Khajavi Rad, Mohammad Hossein Boskabady, Mahmoud Hosseini, and Mojtaba Sankian. National Institutes of Health. Derived from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3938879/