Ρυτίδες, γκρίζα μαλλιά, μείωση διαύγειας και φυσικής κατάστασης: αυτές είναι μερικές από τις κοινές εκδηλώσεις της γήρανσης. Αλλά θα μπορούσε να είναι δυνατή η αντιστροφή της διαδικασίας γήρανσης στο μέλλον; Οι μελέτες ολοένα και τείνουν προς αυτό.
Η γήρανση είναι αναπόφευκτη, αλλά αρκετές μελέτες δείχνουν ότι τα αποτελέσματα της γήρανσης μπορούν να αντιστραφούν.
Με απλά λόγια, ως γήρανση ορίζεται η διαδικασία κατά την οποία μεγαλώνουμε. Περιλαμβάνει πολλούς βιολογικούς μηχανισμούς που οδηγούν στην υποβάθμιση της υγείας – τόσο της γνωστικής όσο και της σωματικής – με την πάροδο του χρόνου.
Όλο και περισσότερο, οι μελέτες έχουν επικεντρωθεί σε στρατηγικές που θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν τη γήρανση στον πυρήνα της – τις κυτταρικές διεργασίες που συμβάλλουν στις ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία και τις αλλαγές στη φυσική μας εμφάνιση καθώς μεγαλώνουμε.
Στο επίπεδο αυτό εξετάζονται οι βιολογικές αιτίες της γήρανσης, διερευνώνται οι στρατηγικές που προτείνουν οι ερευνητές για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της γήρανσης και διερευνώνται οι επιλογές για την ενίσχυση των πιθανοτήτων υγιούς γήρανσης.
Η γενετική θεωρία γήρανσης
Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι οι επιπτώσεις της γήρανσης είναι αποτέλεσμα πολλών γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων και τα αποτελέσματα αυτά διαφέρουν από άτομο σε άτομο.
Η γενετική γήρανση υποστηρίζει ότι, όπως το χρώμα των μαλλιών και το ύψος, η διάρκεια ζωής μας επηρεάζεται από τα γονίδια που κληρονομούμε από τους γονείς μας.
Μια τέτοια θεωρία μπορεί να αποδειχθεί αληθής. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά με γονείς με μεγάλη διάρκεια ζωής έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο.
Ενώ άλλα στοιχεία για τη θεωρία της γενετικής γήρανσης είναι ισχυρά, γεγονός παραμένει ότι η υγιής γήρανση και η μακροζωία επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από το περιβάλλον μας – δηλαδή, από το τι τρώμε, το πόσο ασκούμαστε, το πού ζούμε και σε τι τις τοξίνες και ουσίες εκθέτουμε τον εαυτό μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας.
Το οξειδωτικό στρες και το μήκος των τελομερών
Το DNA μας, καθώς μεγαλώνουμε, συσσωρεύει βλάβες από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Ενώ τα κύτταρα είναι σε θέση να επισκευάσουν το μεγαλύτερο μέρος αυτής της βλάβης, μερικές φορές αυτό δεν είναι εφικτό.
Αυτό συμβαίνει συχνά ως αποτέλεσμα του οξειδωτικού στρες, όπου το σώμα δεν διαθέτει αρκετά αντιοξειδωτικά για να επιδιορθώσει τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, ασταθή μόρια ή άτομα που οδηγούν σε γενετικές βλάβες προκαλώντας οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες έχει αναγνωριστεί ως βασικός παράγοντας στη διαδικασία γήρανσης.
Μια άλλη σημαντική αιτία βλάβης του DNA είναι η μείωση των τελομερών. Αυτά είναι τα «καπάκια» στο τέλος κάθε κλώνου DNA που προστατεύουν τα χρωμοσώματα μας – τις δομές δλδ, που μοιάζουν με νήμα και περιέχουν όλα τα γενετικά μας δεδομένα.
Η μείωσή του μεγέθους τους επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης.
Τα τελομερή, «κόβονται» φυσικά με την πάροδο της ηλικίας μας, μειώνοντας το μήκος των χρωμοσωμάτων κάθε φορά που γίνεται κυτταρική διαίρεση. Αλλά όταν τα τελομερή γίνονται πολύ κοντά, δεν είναι πλέον σε θέση να προστατεύσουν τα χρωμοσώματα, αφήνοντάς τα επιρρεπή σε βλάβη που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση και ανάπτυξη ασθενειών.
Μια πρόσφατη μελέτη από το πανεπιστήμιο Cambridge του Ηνωμένου Βασιλείου υποδηλώνει ότι η μείωση των τελομερών, ως αποτέλεσμα περιβαλλοντικών εκθέσεων, μπορεί ακόμη και να μεταβιβαστεί στους απογόνους.
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι αρουραίοι που είχαν χαμηλότερο οξυγόνο στη μήτρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – που συχνά προκαλείται από το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στον άνθρωπο – γέννησαν απογόνους με κοντύτερα τελομερή από τους αρουραίους που είχαν υψηλότερη έκθεση σε οξυγόνο.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι απόγονοι από στέρηση οξυγόνου έχουν ανωμαλίες στα αιμοφόρα αγγεία τους – ένα σημάδι προωρότερης γήρανσης και προδιάθεσης για καρδιακή νόσο.
Τα αποδεικτικά στοιχεία για το μήκος των τελομερών ως σημαντικό παράγοντα στη διαδικασία γήρανσης έχουν γίνει τόσο ισχυρά ώστε οι ερευνητές προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τελομερή ως βιοδείκτη για ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία.
To πρόγραμμα Cenegenics® είναι το μοναδικό πρόγραμμα Κλινικής Πρόληψης και Αντιγήρανσης, που μετράει το μήκος των τελομερών σαν μέρος του ολοκληρωμένου πλάνου θεραπείας.
Εμποδίστε τη γήρανση, βελτιώστε τις επιδόσεις σας, νιώστε πιο υγιής σήμερα! Κλείστε ραντεβού με την ομάδα Cenegenics.