ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

    Κι αν τρώγαμε περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες;

    • 5 Ιουλίου, 2020
    • 915 Views

    Εσείς μαγειρεύετε ρεβίθια, tofu, φακές;

    Τι θα γινόταν αν βάζατε στη διατροφή σας περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες;

    Γιατί η μείωση κατανάλωσης των ζωικών πρωτεϊνών είναι καλή για τη υγεία αλλά και τον πλανήτη.

    Αυτή η τάση έχει ένα όνομα: ημι-χορτοφαγία. Σύμφωνα με μια έρευνα του 2018, περισσότεροι από ένας στους τρεις (39%) δήλωσαν ότι ήταν «ημι- χορτοφαγικοί». Η φιλοσοφία τους: ακόμα κι αν εκτιμούν το κρέας, αυτοί οι νέας γενιάς καταναλωτές επιλέγουν να μην το καταναλώνουν παρά μόνο κατ’ εξαίρεση και οι λόγοι είναι οικολογικοί, η καλή διαβίωση των ζώων και εν γένει η διατήρηση καλής υγείας. Ως επί  το πλείστων, η διατροφή τους βασίζεται κυρίως σε φυτικές πρωτεΐνες καθώς επίσης σε ψάρια, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Ενώ παλαιότερα τα δημητριακά, τα όσπρια και τα χορτοφαγικά παρασκευάσματα (tofu, tempeh, seitan …) είχαν μπει στην κατηγορία των άνοστων και βαρετών τροφών, πλέον και προς μεγάλη μας χαρά θεωρούνται ολοένα και πιο “μοντέρνα”. Έτσι το ρύζι και τα ρεβίθια μόνο παλιομοδίτικα δε θεωρούνται πλέον.

    ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΩ;

    Αρχικά κάνετε σοβαρή εξοικονόμηση χρημάτων.

    Υπολογίστε ότι ένα φιλέτο 250 γραμμαρίων κοστίζει κατά μέσο όρο 26€. Άρα σε μια τετραμελή οικογένεια το συνολικό κόστος θα είναι 105€. Τώρα συγκρίνετε με τα 4 ευρώ το κιλό των φακών, ή τα 12€ το κιλό tofu. Πρέπει να πούμε περισσότερα; Ακόμα κι αν αντικαθιστάτε μόνο δύο ή τρία γεύματα κρέατος την εβδομάδα, η εξοικονόμηση χρημάτων είναι άμεση!

    Αυξήστε τη μακροζωία σας

    Τόσο η Μεσογειακή διατροφή, όσο και η ιαπωνική διατροφή ενώ είναι γνωστές εδώ και αιώνες, έχουν ένα κοινό. Περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες και λιγότερες ζωικές πρωτεΐνες. Επίσης, η κατανάλωση υπερβολικού κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος αποτελεί αυξημένο παράγοντα κινδύνου για εκδήλωση καρκίνου. Ακόμα κι αν πολλοί παράγοντες αλληλοεπιδρούν στο πλαίσιο αυτών των ασθενειών, η κατανάλωση περισσότερων φυτικών πρωτεϊνών μπορεί να βοηθήσει μόνο στην προστασία της εν γένει υγείας.

    Ανακαλύψτε νέες γεύσεις

    Τα χορτοφαγικά πιάτα οφείλουν να συνδυάζουν δημητριακά και όσπρια προκειμένου να παρέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που συνθέτουν οι πρωτεΐνες. Τα δημητριακά  όντως στερούνται λυσίνης και τα όσπρια μεθειονίνης: ο συνδυασμός τους επιτρέπει την αποκατάσταση μιας καλής πρόσληψης αμινοξέων ενώ επιτρέπουν την προετοιμασία σούπερ γκουρμέ συνταγών. Μαγειρεύουμε κουσκούς με σιμιγδάλι, με ρεβίθια και λαχανικά, σοταρισμένο ρύζι με μπιζέλια και αμύγδαλα, ” chili sin carne”, φτιαγμένο από ρύζι, κόκκινα φασόλια και λαχανικά, quinoa και φακές …

     

    Συνταγή: Κάρυ με ρεβίθια και ρύζι μπασμάτι

    Για 4 άτομα

    Προετοιμασία: 10 λεπτά

    Μαγείρεμα: 30 έως 35 λεπτά

     

    Υλικά:

    • 250 γρ. ρύζι μπασμάτι
    • 400 γρ. ρεβίθια στραγγισμένα
    • 2 καρότα
    • 300 γρ. Κουνουπίδι
    • 1 κγ. ξύρισμα κάρυ;
    • 20 cl γάλα καρύδας.
    • 1 κρεμμύδι
    • 2 κγ. ελαιόλαδο ;
    • 2 κγ. ψιλοκομμένο κόλιαντρο
    • 2 κγ. Ψίχα αμυγδάλου
    • Λίγο αλάτι

     

    Εκτέλεση:

    Μαγειρέψτε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας σε βραστό αλατισμένο νερό. Ανακατέψτε. Ξεφλουδίζουμε το κρεμμύδι και τα καρότα, και κόβουμε σε κυβάκια. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι, σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1 λεπτό και στη συνέχεια προσθέτουμε τα καρότα σε κύβους, το κουνουπίδι, τα ρεβίθια, το κάρυ και το γάλα καρύδας. Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά, με κλειστό καπάκι. Σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι και πασπαλίζουμε με κόλιανδρο και αμύγδαλα.

     

    Πηγή: www.drgood.fr