Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και βοηθάει τη γλυκόζη ή αλλιώς το σάκχαρο του αίματος να μεταφερθεί στο εσωτερικό των κυττάρων του μυικού ιστού, των λιποκυττάρων και των ηπατοκυττάρων ώστε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας. Η γλυκόζη βρίσκεται σε διάφορες ποσότητες σε διαφορετικά είδη τροφίμων. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνουν μετά το γεύμα, ωθώντας το πάγκρεας να απελευθερώσει την ινσουλίνη. Στη συνέχεια, η ινσουλίνη ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Όταν τα κύτταρα σας σταματήσουν να ανταποκρίνονται πλέον στην ινσουλίνη όπως πρέπει, παρεμποδίζεται η ικανότητά τους να προσλαμβάνουν γλυκόζη από το αίμα. Ως αποτέλεσμα, η γλυκόζη συσσωρεύεται στο αίμα. Το πάγκρεας αρχίζει, στα πλαίσια της απόκρισης να παράγει ακόμα περισσότερη ινσουλίνη. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως αντίσταση στην ινσουλίνη.
Η ευαισθησία στην ινσουλίνη είναι ένας από τους σημαντικότερους δείκτες συνολικής ευεξίας. Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ και τελικά συσχετίζεται μεαλληλουχία γεγονότων που μπορούν να προκαλέσουν μεταβολικό σύνδρομο, διαταραχές που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακών παθήσεων, καθώς και πρόωρους καρδιαγγειακούς θανάτους.
Εδώ, εξετάζουμε προσεκτικά την αντίσταση στην ινσουλίνη για να σας βοηθήσουμε να προσδιορίσετε τον κίνδυνο σας και να αποτρέψετε την εμφάνιση αυτής της σοβαρής κατάστασης. Επιπλέον, οι ασθενείς που έχουν ήδη διαγνωστεί με αντίσταση στην ινσουλίνη θα βρουν παρακάτω επιλογές θεραπείας.