Σήμερα, υπάρχουν 5.8 εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ που ζουν με Αλτσχάιμερ. Αυτή η ασθένεια καθώς και άλλες μορφές άνοιας είναι αίτιο θανάτου για το 30% των ηλικιωμένων ανθρώπων – περισσότερο από τον καρκίνο του προστάτη και του μαστού μαζί. Είναι ανησυχητικό ότι τα στατιστικά στοιχεία επιδεινώνονται μόνο: μέσα σε 30 χρόνια, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με Alzheimer αναμένεται να περάσει τα 14 εκατομμύρια.
Παρόλο που όλες οι μορφές καρκίνου, οι καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια μπορεί να πάρουν περισσότερες ζωές από αυτήν της νόσου Alzheimer, λίγοι άνθρωποι μπορούν να πουν ότι γνωρίζουν έναν επιζώντα του Αλτσχάιμερ. Ενώ ρυθμοί επιβίωσης των παραπάνω ασθενειών βελτιώνονται πραγματικά, οι θάνατοι από Αλτσχάιμερ μόνο αυξάνονται. Για παράδειγμα, μεταξύ του 2000 και του 2017, οι θάνατοι από καρδιακές παθήσεις μειώθηκαν κατά 9%. Την ίδια περίοδο που οι θάνατοι που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ έχουν αυξηθεί κατά 145%.
Ενώ ο κόσμος περιμένει μια θεραπεία, οι ηγέτες στη Προληπτική Ιατρική και στην γενική βελτιστοποίηση της υγείας και ευεξίας – συμπεριλαμβανομένης της κλινικής ομάδας της Cenegenics – παροτρύνουν τα άτομα να αρχίσουν να εξετάζουν τους δικούς τους παράγοντες κινδύνου και να κάνουν «υγιεινές» επιλογές για να προστατεύσουν τη γνωστική ευεξία τους. Δυστυχώς, δεν έχουν ανακαλυφθεί φάρμακα που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά για τη θεραπεία της νόσου του Αλτσχάιμερ, ενώ ένα πραγματικά νέο φάρμακο για τη νόσο δεν έχει εγκριθεί για περισσότερα από 15 χρόνια. Είναι σαφές πλέον ότι δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε μια λύση μόνο με ένα χάπι για την αντιμετώπιση αυτής της επιδημίας. Αυτό που χρειαζόμαστε αντ ‘αυτού είναι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των πρωταρχικών αιτιών της ασθένειας αυτής. Παρακάτω, ανακαλύψτε τους παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση των κινήσεων πρόληψης του Αλτσχάιμερ τα επόμενα χρόνια
Τί είναι το Αλτσχάιμερ;
Η νόσος του Alzheimer είναι ένας τύπος άνοιας που επηρεάζει τη μνήμη, τη σκέψη και τη συμπεριφορά. Τα συμπτώματα αναπτύσσονται συνήθως αργά και με την πάροδο του χρόνου και επηρεάζουν γενικά τη μνήμη και την ικανότητα ενός ατόμου να συγκρατεί νέες πληροφορίες, να διακρίνει χαρακτηριστικά γνωρίσματα και να ολοκληρώνει καθημερινές δραστηριότητες επιτυχώς.
Αυτή η μορφή άνοιας είναι αποτέλεσμα δύο παραγόντων: της ανάπτυξης «πλακών» α μεταξύ των νευρικών κυττάρων και την ύπαρξης «πλεγμάτων», ή πρωτεΐνης tau μέσα στα κύτταρα. Η συσσώρευση κυττάρων β-αμυλοειδούς δημιουργεί κολλώδεις πλάκες, οι οποίες καταστρέφουν τις κυτταρικές συνάψεις.
Ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για το Alzheimer είναι η μετάλλαξη γονιδίου ApoE4. Η μετάδοση του γονιδίου από ένα γονέα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατά 30%, ενώ δύο αντίγραφα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατά 50% έως 90%. Ωστόσο, και η μη ύπαρξη του γονιδίου έχει επίσης πιθανότητα εμφάνισης 9%.
Η νόσος του Αλτσχάιμερ χωρίζεται σε τρεις κύριους τύπους:
- Φλεγμονώδης Μορφή Νόσου:Στην περίπτωση της φλεγμονώδους Alzheimer νόσου οι ασθενείς μπορεί να έχουν ένα ή δύο αλληλόμορφα αντίγραφα των ΑροΕ4. Με δύο αντίγραφα γονιδίου, τα συμπτώματα συνήθως εκδηλώνονται στα 40 – 50 χρόνια του ασθενούς, ενώ τα άτομα με ένα αντίγραφο μπορεί να μην αναπτύξουν συμπτώματα περίπου για μία δεκαετία.Αυτή η μορφή της νόσου του Αλτσχάιμερ ξεκινά με μειωμένη την ικανότητα αποθήκευσης νέων πληροφοριών. Κατά την ιατρική εξέταση παρατηρείται η εμφάνιση ενός αριθμού βιολογικών δεικτών συμπεριλαμβανομένης μιας μειωμένης αναλογίας λευκωματίνης / σφαιρίνης καθώς και αυξημένη αντοχή στην ινσουλίνη.
- Ατροφική μορφή νόσου:Άτομα με ατροφική νόσο του Αλτσχάιμερ μπορεί επίσης να είναι φορείς ενός ή δύο αλληλόμορφων ApoE4, αλλά τα συμπτώματα τείνουν να εκδηλώνονται αργότερα. Ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις φλεγμονής, μπορεί να παρατηρηθούν χαμηλά ή κάτω του ορίου επίπεδα ορισμένων συστατικών που υποστηρίζουν τον εγκεφάλο, συμπεριλαμβανομένης της διατάραξης της ορμονικής λειτουργίας, ανεπάρκεια βιταμίνης D, αυξημένη ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη και αυξημένη ομοκυστεΐνη.
- Vile – Μορφή ταχείας εκδήλωσης Η ταχύτερα εκδηλωμένη ενεργή μορφή τύπου Alzheimer, τύπου 3, συνήθως δεν προκαλείται από κληρονομικούς παράγοντες, εκτός εάν ένα κοντινό μέλος της οικογένειας ανέπτυξε την ασθένεια σε πολύ μεγάλη ηλικία. Συνήθως, τα συμπτώματα αναπτύσσονται σε ηλικίες 40 με 60 ετών. Τα άτομα με αυτή τη μορφή τείνουν να αναπτύσσουν προβλήματα με αριθμούς, ομιλία και δεξιότητες οργάνωσης, μαζί με την αδυναμία δημιουργίας νέων αναμνήσεων.
Ενώ οι Τύποι 1 και 2 κινούνται σαν να καταστρέφουν αργά ένα κτίριο, ο Τύπος 3 λειτουργεί ως μια επιθετική κατεδάφιση. Σε αυτή την κατάσταση, μπορούν να παρατηρηθούν βιολογικοί δείκτες όπως χαμηλός ψευδάργυρος και αυξημένος χαλκός. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να έχουν ορμονικές ανωμαλίες, αυξημένο υδράργυρο και να διαγνώσουν αρχικά την κατάθλιψη.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις η διάγνωση της νόσου γίνεται σαν συνδυασμός των Τύπων 1 και 2, με χρόνια αυξημένη γλυκόζη που οδηγεί σε φλεγμονή και υψηλή έκκριση ινσουλίνης.
Ποιοί παράγοντες επηρρεάζουν το Αλτσχάιμερ;
Όπως είδαμε παραπάνω, μια μορφή του Alzheimer είναι πιο φλεγμονώδης, ο ένας τύπος είναι πιο ατροφικός, ενώ ο τελικός φαίνεται να είναι περιβαλλοντικός. Σε αυτό το πλαίσιο, γίνεται προφανές ότι μια σειρά παραγόντων επηρεάζει την ασθένεια, όπως:
Φλεγμονή που προκαλείται από λοίμωξη, διατροφή ή άλλο αίτιο
Μείωση και έλλειψη:
Α) Θρεπτικών ουσιών
Β) Ορμονών
Γ) Μόρια υποστήριξης εγκεφάλου
Δ) Τοξικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των μετάλλων και των βιοτοξινών
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους αυτοί οι βιολογικοί δείκτες μπορούν να ληφθούν μέσω διαγνωστικών εξετάσεων. Είναι δυνατό να παρακολουθούνται οι εξετάσεις όπως ο πλήρης αιματολογικός έλεγχος, οι πίνακες μεταβολισμού και θυρεοειδούς, τα επίπεδα Β12 καθώς και οι αλλαγές στις νευρολογικές δεξιότητες, ώστε να αναζητηθούν δείκτες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο για το Αλτσχάιμερ.
Επειδή υπάρχει μεγάλο εύρος των παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης Alzheimer, η καλύτερη προσέγγιση που ακολουθείται είναι η πιο κατανοητή. Η εις βάθος διάγνωση θα δώσει την πιο φωτεινή εικόνα των παραγόντων κινδύνου , η οποία μπορεί επίσης να βοηθήσει να αποκαλυφθούν οι βιολογικοί δείκτες που βρίσκονται σε υπό-βέλτιστα επίπεδα αλλά τα οποία είναι διαχειρίσιμα. Αυτό βοηθά τους κλινικούς ιατρούς να δημιουργήσουν ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης για να βοηθήσουν τους ασθενείς να προλαμβάνουν και να προστατευτούν από τους κινδύνους.
Για παράδειγμα, οι κλινικοί γιατροί μπορούν να εξετάσουν τους ακόλουθους παράγοντες που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη του Alzheimer:
- Κατάσταση ApoE
- Έλεγχος ύπαρξης Φλεγμονής
- Λοιμώξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ευρεία φλεγμονή, όπως:
- Έρπης τύπου-1
- Η νόσος του Lyme
- P. Gingevalis
- Διάφοροι μύκητες
- Ομοκυστεΐνη
- Ινσουλίνη ταχείας δράσης
- Πλήρης κατάσταση ορμονών
- Έκθεση σε τοξίνες
- Λειτουργία ανοσοποιητικού
- Ύπαρξη μικροβίων
- Φραγή ροής αίματος από και προς εγκεφάλου
- Υπερβολικό λίπος
- Αιμοσφαιρίνη A1c
Αν και παράγοντες όπως η κατάσταση του γονιδίου ApoE δεν μπορούν να ελεγχθούν, μπορούν να αντιμετωπιστούν πολλοί άλλοι βιολογικοί δείκτες. Για παράδειγμα, τα επίπεδα ομοκυστεΐνης μπορούν να ελεγχθούν μέσω της χρήσης ατομικά χορηγούμενων συμπληρωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β12, Β6 και φολικού οξέος. Η αυξημένη γλυκόζη και η ινσουλίνη, που είναι δύο από τους σημαντικότερους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ύπαρξη ασθενειών που σχετίζονται με φλεγμονές, μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν μέσω ειδικών αλλαγών στον τρόπο διατροφής και στον τρόπο ζωής. Στην τελευταία ενότητα, θα διερευνήσουμε ορισμένες από τις συγκεκριμένες τακτικές που μπορούν να ακολουθηθούν για τη διαμόρφωση ενός εξατομικευμένου οδικού χάρτη για την πρόληψη του Alzheimer.
Πώς μπορεί κανείς να διαχειριστεί το Αλτσχάιμερ?
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να προσδιορίσουμε τον κίνδυνο του Αλτσχάιμερ. Παρακάτω φαίνονται οι 5 πιο ισχυρές τακτικές:
Επικεντρωθείτε στη βελτιστοποίηση της υγείας σας
Παραδοσιακά, ο ορισμός της “υγείας” ήταν απλά η απουσία ασθένειας. Αλλά για να επιδιώξουμε τη βέλτιστη υγεία και να ελαχιστοποιήσουμε όσο το δυνατόν τον κίνδυνο ασθενειών, πρέπει να στοχεύουμε υψηλότερα. Το φυσιολογικό δεν είναι αρκετό και πρέπει να επικεντρωθούμε στην εξασφάλιση της βέλτιστης υγείας σε κάθε ηλικία.
Παρακάτω φαίνεται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση.
Η αντιμετώπιση ενός παράγοντα κινδύνου δεν θα έχει μεγάλη διαφορά μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, η εστίαση σε όλους τους συνδυασμούς παραγόντων κινδύνου θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά την πρόληψη.
Κοιτάξτε τις ρίζες του προβλήματος, όχι μόνο τα συμπτώματα.
Καταρχήν, το σύγχρονο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης έχει ως στόχο τη θεραπεία συμπτωμάτων. Αυτό δεν είναι λάθος ιατρών των οποίων ο πρωταρχικός στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ωστόσο, για να προωθήσουμε τη βέλτιστη υγεία για μια ολόκληρη ζωή, πρέπει να στοχεύσουμε τις ρίζες των ασθενειών, όχι μόνο τα συμπτώματά τους.
Συνεχής πρόοδος με βάση την κλινική διάγνωση.
Καθώς οδεύετε προς τη βέλτιστη υγεία, τα επίπεδα σας θα συνεχίσουν να εξελίσσονται συνεχώς. Ως εκ τούτου, μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουν οι δόσεις για θεραπείες νιτρικού ασβεστίου, βιομιμητικών ορμονών αλλά και η τροφή και η άσκηση. Ακολουθήστε τις συνεχείς οδηγίες της κλινικής σας ομάδας για να παρατηρείτε συνεχή πρόοδο.
Ξεκίνα τώρα.
Όσο νωρίτερα αναλάβουμε ενεργά την ευθύνη της υγείας μας, τόσο καλύτερες θα είναι οι πιθανότητες μη εμφάνισης εκφυλιστικών ασθενειών καθώς μεγαλώνουμε.
7 Στρατηγικές Πρόληψης της νόσου Αλτσχάιμερ
Ενώ το πλάνο δράσης κάθε ατόμου για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου Alzheimer είναι διαφορετικό, παρακάτω φάινονται 7 στρατηγικές πρόληψης που μπορείτε να αρχίσετε να εφαρμόζετε αποτελεσματικά:
- Επιλέξτε υδατάνθρακες χαμηλής γλυκαιμικής ισχύος, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών και άλλων θρεπτικών υδατανθράκων.
- Τρώτε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε απαραίτητα λιπαρά οξέα, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών ψαριών και των ξηρών καρπών.
- Διαχειριστείτε ή αποφύγετε τα φλεγμονώδη τρόφιμα, όπως η γλουτένη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ενώ μόνο το 5% του πληθυσμού έχει κοιλιοκάκη, πολλά περισσότερα άτομα έχουν χαμηλής ευαισθησίας στη γλουτένη. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι ευαισθησίες μπορούν να οδηγήσουν σε καταστάσεις όπως εντερικό έλκος, που μπορεί να εκδηλωθεί αρχικά σαν απλή λοίμωξη εν συνεχεία ευρεία φλεγμονή και, τελικά, χρόνια ασθένεια.
- Επιλέξτε σταυροειδή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδη, κ.α.) για να βοηθήσετε στη εξισορρόπηση των ορμονών και την αποτοξίνωση.
- Πάρτε μια μέτρια ποσότητα πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας.
- Εξετάστε επάρκεια ή ανεπάρκεια βασικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών Β, βιταμινών D, C, E και K2 και ωμέγα-3, μεταξύ άλλων. Ενώ η συμπλήρωση με διατροφικά συμπληρώματα μπορεί να έχει οφέλη, είναι σημαντικό πρώτα να γίνει αναλυτική εξέταση για να καθορίσουμε την κατάλληλη δοσολογία.
- Ασκηθείτε τακτικά. Η τακτική άσκηση μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη γεγονός που αυξάνει την παραγωγή νεύρο-υποστηρικτικών μορίων. Η άσκηση μπορεί επίσης να βελτιώσει την υγεία των αγγείων (κυκλοφορικό), η οποία ενισχύει την αυξημένη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και μπορεί ακόμη και να αυξήσει το μέγεθος του ιππόκαμπου (το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη μνήμη). Τέλος, η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου με στόχο να βοηθήσει την θεραπεία του σώματος και του εγκεφάλου και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του άγχους και στην βελτίωση διάθεσης, τα οποία στηρίζουν την υγεία των επινεφριδίων.
Εξόπλισε τον εαυτό σου με Γνώση – Συμπεράσματα
Η νόσος του Αλτσχάιμερ βρίσκεται σε άνοδο και παρόλο που σήμερα δεν υπάρχει καμία θεραπεία ή τουλάχιστον μία μερικώς αποτελεσματική θεραπεία, εξακολουθούν να υπάρχουν παράγοντες κινδύνου που υπόκεινται στον έλεγχό μας να αλλάξουν. Εκτός από τις γενετικές επιδράσεις, παράγοντες όπως η ύπαρξη φλεγμονής, το περιβάλλον και οι καθημερινές συνήθειες μπορούν όλοι να βελτιστοποιηθούν για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι του Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, δεν μπορούμε να αναπτύξουμε ένα εξατομικευμένο σχέδιο δράσης χωρίς πρώτα να μάθουμε πού βρίσκεται σήμερα η υγεία μας.
Για το λόγο αυτό, δοκιμάζοντας μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση Cenegenics Elite Health είναι το πρώτο βήμα για την κατανόηση και τον έλεγχο του κινδύνου σας για Αλτσχάιμερ και άλλες σοβαρές ασθένειες. Και ως σημαντικός πρόδρομος για όλα τα προγράμματα Cenegenics, η Elite Health Assessment παρέχει τους βασικούς δείκτες που χρειάζεται η κλινική ομάδα μας για να καλλιεργήσει ένα ολοκληρωμένο, εξατομικευμένο σχέδιο για κάθε ασθενή μας. Αν ενδιαφέρεστε να ολοκληρώσετε την αξιολόγηση, επικοινωνήστε με την πλησιέστερη τοποθεσία Cenegenics σήμερα.